Hoe IP helpt om de grenzen van medische technologie te blijven verleggen

Gezondheidswinst voor vrouwen: de eHealth-tool van YON E Global

“Hoe gaat het met me?”, is waarschijnlijk de belangrijkste vraag die vrouwen zichzelf zelden stellen. Gek eigenlijk. Want de vraag is van levensbelang en ons lichaam weet het antwoord. Maar hoe kom je erachter wat je lichaam te vertellen heeft? Femtech-bedrijf YON E Global ontwikkelt een eHealth-tool die dat laat zien. Deze uitvinding geeft vrouwen snel en makkelijk inzicht in hun gezondheid én hun welzijn.

Traditionele femcare-bedrijven richten zich vaak op één specifiek onderdeel van de gezondheid van vrouwen: van de ongesteldheidscyclus tot vruchtbaarheid en seksuele gezondheid. “Wij hebben een holistische visie op vrouwenwelzijn”, zegt Chief Strategy Officer Ricquelle Jeffrey van YON E Global. “Ons nieuwste product is een apparaat dat vrouwen binnen 3 seconden inzicht geeft in hun vaginale gezondheid. Onze uitvinding meet en combineert verschillende gegevens en geeft vrouwen een beter beeld van de algehele gezondheid van hun vagina op basis van een aantal kernindicatoren.”

 

Financiering en investeerders

“Zoals veel door vrouwen geleide startups staat ook YON E Global voor financieringsuitdagingen. Op dit moment gaat maar 2,2% van de pre-seedfinanciering naar startups met een vrouw aan het roer. Zo kwam ik in contact met het bedrijf”, vertelt Jeroen Derks. Jeroen is projectcoördinator PIM Noord-Holland – Programma Investeringsgereed Innovatief MKB – dat mkb’ers in Noord-Holland helpt met groei- en financieringsvraagstukken. “Tijdens het kennismakingsgesprek hebben we gesproken over de groeiplannen en de financieringsvraag van de ondernemers. Als PIM NH konden we geen actieve bijdrage leveren aan het financieringsvraagstuk van YON E Global. We konden het bedrijf wel verder op weg helpen door tips te geven over potentiële samenwerkingspartners en investeerders. En toen bleek dat YON E Global ook vragen had over intellectueel eigendom, hebben we de ondernemers in contact gebracht met octrooiadviseur Katja Apelt van Octrooicentrum Nederland.”

 

Stappen richting octrooi

YON E Global was bezig om zijn IP (intellectual property) te beschermen, maar de ondernemers realiseerden zich dat ze nog te weinig van dit onderwerp afwisten, vertelt Katja. “Het bedrijf wilde graag een octrooi aanvragen op zijn nieuwe eHealth-apparaat. Ze hadden ook al de nodige stappen gezet in die richting: ze hadden met een octrooigemachtigde gesproken en ze hadden een octrooi-onderzoeksrapport van het UMC Utrecht ontvangen. Maar het was ze niet helemaal duidelijk hoe een octrooi is opgebouwd en welke aspecten van de technologie konden worden beschermd.”

 

Verleggen van grenzen

Ricquelle vertelt waarom kennis over octrooien zo belangrijk was en is voor het bedrijf: “Octrooien zijn voor ons een manier om ons intellectueel eigendom te beschermen, maar ze stellen ook ons in staat om de grenzen van medische technologie te blijven verleggen. De basis van ons bedrijf is ‘giving back’. En dat bedoelen we heel letterlijk. YON E Global-oprichter en CEO Roswitha Verwer heeft in haar jeugd te maken gehad met zowel geestelijke als lichamelijke mishandeling, waardoor ze in opvanghuizen terechtkwam. Daar kwam ze erachter dat er een gebrek was aan onderwijs en bewustzijn op het gebied van vaginale gezondheid, wat haar motiveerde om YON E Global op te richten. Na de productlancering zal de winst die deze onderneming maakt, gebruikt worden om opvangcentra voor vrouwen en nieuwe zorgfaciliteiten te financieren.”

 

Zoekadvies van Octrooicentrum Nederland

Katja stelde een octrooi-zoekadvies op voor YON E Global. Dat maakte duidelijk dat de sensoren van hun eHealth-apparaat die pH en temperatuur meten al veelvuldig gebruikt worden, met name in de voortplantingsbiologie. Een tegenvaller? Helemaal niet. “Ze vonden het zoekadvies heel nuttig en hebben het rapport doorgestuurd naar hun octrooigemachtigde”, vertelt Katja. Inmiddels loopt de Europese octrooiaanvraag voor de uitvinding van het bedrijf, voor vier onderdelen van de uitvinding: het soort data dat gedeeld wordt, de toolkit van het apparaat, de werking van het apparaat en de vorm.

 

Gratis hulp van onschatbare waarde

“De gratis hulp van PIM NH en Octrooicentrum Nederland is van onschatbare waarde geweest voor ons. Het heeft ons geholpen om zeer strategische beslissingen te kunnen nemen”, zegt Ricquelle stellig. “Net als elke startup hebben wij flinke opstartkosten. Het kost een vermogen om je bedrijf up and running te krijgen. Als we nu investment meetings hebben, kunnen we zeggen dat we onderzoek hebben gedaan naar de verschillende beschermingsmogelijkheden. En we kunnen concurrenten en copycats blokkeren. Wij zijn klaar om de gezondheidszorg voor vrouwen over de hele wereld te veranderen.”

Next
Next

Provincie Noord-Holland geeft subsidie aan circulaire samenwerkingsprojecten