Mokumono: “Je kan concurreren met lagelonenlanden als je slim nadenkt hoe je je productie inricht”

Tom Schiller is mede-oprichter van Mokumono, een bedrijf dat fietsframes maakt en produceert in Nederland. Want dat is waar Schiller zich met zijn bedrijf hard voor wil maken. “Wij willen graag onze transportroutes verkleinen en laten zien dat fietsproductie in Nederland nog steeds mogelijk is.”

Mokumono is een high-end E-bike merk dat streeft naar een honderd procent Europese fiets. Daarnaast geloven zij in het innoveren van de populaire tweewieler en moeten hun E-bikes echte blikvangers zijn op de weg.

Daarnaast is het feit dat Mokumono het volledige productieproces van de fietsframes in Nederland wil produceren volgens Schiller heel bijzonder. “Dit in tegenstelling tot 99 procent van de rest van de industrie”, aldus Schiller.

Impact-gedreven investeerder

“We zijn dan ook op zoek naar investeerders die net als wij de waarde van lokale productie inzien en de kracht van het produceren in Europa in plaats van het outsourcen naar waar op de wereld het op dat moment het goedkoopst is”, zegt Schiller. “Kort gezegd, een impact-gedreven investeerder die verder kijkt dan alleen maar naar de bottom-line.”

Door met PIM samen te werken is het volgens Schiller gelukt om een professionele financieringsprognose op te stellen waarin verschillende scenario’s worden uitgediept en toegelicht. “Daarmee komen wij beslagen ten ijs wanneer we deze naar potentiele investeerders sturen.”

Mokumono hoopt in de toekomst een eigen fietsenframefabriek te kunnen openen. “De laatste fietsenframefabriek in Nederlands is ongeveer 25 jaar geleden gesloten. Ons doel is om er weer een in Nederland te kunnen openen en te laten zien dat productie in Nederland ook nog steeds heel goed kan”, stelt Schiller. “Je kan concurreren met lageloonlanden als je maar slim nadenkt hoe je je productie in richt.”

Tom Schiller was één van de ondernemers die aanwezig was tijdens het Ecosysteem NH dinner op vrijdag 17 september 2021 in restaurant Dauphine in Amsterdam.

• Meer weten over PIM? Lees hier meer en plan een intake of ga zelf aan de slag met onze online academy.

Previous
Previous

Product for Product: “Het circulair maken van producten bereiken wij in drie stappen”

Next
Next

Rabobank en PIM blikken terug - en vooruit: “We hopen nog veel meer innovatieve MKB-ers te helpen”