Rabobank en PIM blikken terug - en vooruit: “We hopen nog veel meer innovatieve MKB-ers te helpen”

Aankomend jaar wordt voor de Rabobank en Pim een bijzonder jaar. Het is dan precies vijf jaar geleden dat ze hun samenwerking startte. Met succes, begin dit jaar besloten ze om deze te verlengen. Martijn Schneider, Business Development Manager bij Rabobank en Valerie Vallenduuk, partner bij PIM Noord-Holland blikken terug op het afgelopen jaar. Ze kijken ook alvast vooruit, naar het aankomende jubileumjaar.

“We zijn inmiddels alweer bijna vijf jaar de trotse partner van PIM. De reden dat we trots zijn, is tweeledig”, aldus Martijn Schneider. “Allereerst omdat we samen met PIM innovatieve MKB-ers helpen met business development, het optimaliseren van hun plannen en met lastige zakelijke casussen.”

De tweede reden waarom Schneider trots is op de samenwerking met PIM en hetgeen ze samen hebben weten te bereiken heeft te maken met de potentie van start-ups. “We helpen innovatieve MKB-ers met de financiering om te kunnen doorgroeien”, zegt Schneider. De Rabo Innovatielening (RIL) is daar een belangrijk product voor.

Het afgelopen jaar hebben Rabobank en PIM opnieuw veel enthousiaste startende ondernemers kunnen helpen. Eén van die start-ups is RavenFeed, opgericht door twee Haarlemse piloten, Tom van Ravensberg en Koen Volkers, die met hun bedrijf insectenkweek toegankelijker en duurzamer willen maken voor agrariërs. Met hulp van PIM heeft de Rabobank besloten om 150.000 euro te investeren in hun bedrijf.

Ook Mokumono wordt zowel ondersteund door Rabobank en PIM. Met gedeputeerde Ilse Zaal legde een delegatie een bezoek af bij dit in Amsterdam gevestigde fietsbedrijf. Schneider zelf testte ook een fiets van Hollandse maak.


Op weg helpen

Valerie Vallenduuk met gedeputeerde Ilse Zaal

PIM, dat staat voor ‘Programma Investeringsgereed Innovatief MKB’ helpt startups, scale-ups en innovatief MKB in Noord-Holland met groei- en financieringsvraagstukken. Om ondernemers op weg te helpen organiseren zij onder andere interessante masterclasses over investeringsgereedheid, maar helpen zij ook ondernemers 1 op 1 verder met financiering.

Net als de Rabobank is ook PIM zeer blij met de succesvolle samenwerking. Valerie Vallenduuk, partner bij PIM Noord-Holland noemt het een voorrecht. “Wanneer Rabobank hun commitment geeft, is dat niet alleen met middelen, maar meer nog door de oprechte betrokkenheid van hun medewerkers.”

Een andere ondernemer die aanklopte bij PIM voor hulp, is Lars Gierveld. Met zijn bedrijf Kumasi Drinks maakt hij frisdrank van het restproduct van de cacaovrucht. Daardoor is er minder voedselverspilling en kunnen cacaoboeren extra geld verdienen aan hun oogst. De Rabobank zag met de RIL de potentie en investeerde 150,000 euro in Kumasi Drinks.

Het verschil maken

“De mensen van de Rabobank willen echt het verschil maken en dat zie je heel duidelijk terug in de resultaten die we boeken om vanuit PIM ondernemers op weg te helpen”, stelt Vallenduuk.  “Daarbij zijn zij met de Rabo Innovatielening de enige bank die ondernemers financieren zonder dat de ondernemer drie jaarrekeningen beschikbaar hoeft te hebben.” 

Schneider hoopt de aankomende jaren samen met PIM nog veel meer te bereiken. “We willen de samenwerking nog meer optimaliseren en nog meer innovatieve MKB bedrijven in deze regio te helpen.”

Previous
Previous

Mokumono: “Je kan concurreren met lagelonenlanden als je slim nadenkt hoe je je productie inricht”

Next
Next

RavenFeed: “Om een ketting te kunnen maken, heb je meerdere schakels nodig”