Bambooder: “We zijn op zoek naar startmarkten om grootschalig te kunnen produceren”

Almer van der Stoel is medeoprichter van Bambooder, dat biobased alternatieven ontwikkelt voor traditionele composieten uit fossiele brandstoffen. “Wij hebben een gepatenteerde methode ontwikkeld om op een mechanische wijze bamboevezels verkrijgen”, legt Van der Stoel uit. “Deze vezels kunnen worden toegepast in de composiet industrie.”

De vezels worden gebruikt om matten of draden van te maken. “Onze producten zijn CO2 vriendelijk, sterk, licht in gewicht en biobased. Op die manier vormen ze eigenlijk een heel mooi alternatief voor materialen zoals staal en aluminium”, aldus Van der Stoel. Volgens hem zijn hun producten ook goede vervangers voor bijvoorbeeld carbonvezels of glasvezels.

Daarnaast zijn de producten die Bambooder maakt volgens de ondernemer heel divers. Het kan gebruikt worden in veel verschillende sectoren, zoals transport, sport, energie en constructie. “Maar je kan het ook gebruiken als vervanger voor plastic, het is dus eigenlijk heel erg breed”, aldus Van der Stoel.

Het team van Bambooder zit niet stil, zo legt hij uit. “We zijn nu met name op zoek naar een aantal startmarkten om grootschalig te kunnen produceren.” Ook de rol die PIM heeft gespeeld bij het opstarten van Bambooder heeft ervoor gezorgd dat ze nu snel vooruit kunnen.

Proef-productiefabriek

“PIM heeft ons heel goed geholpen om onze groeistrategie op orde te krijgen, maar ook om ons businessplan scherp te krijgen”, vertelt Van der Stoel. “Op die manier zijn wij in staat geweest om financiering aan te vragen, met als resultaat dat we uiteindelijk met het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) tot een overeenkomst zijn gekomen voor het verstrekken van een lening .” 

Mede door die lening, die 1,2 miljoen euro bedroeg, kan Bambooder een proef-productiefabriek opzetten, die begin 2022 gereed zal zijn. Maar dat is pas het begin, zo legt Van der Stoel uit. “Het volgende traject zal in 2024 tot een tweede proeffabriek leiden.”

Almer van der Stoel pitcht tijdens het Ecosysteem diner 2021 zijn Bambooder

Binnen vijf jaar

Het PIM traject, de lening van AKEF en een react EU-subsidie die Bambooder ontving van de provincie Noord-Holland, kan Bambooder verder groeien. “Hierdoor zijn wij in staat om binnen vijf jaar grootschalig onze bamboevezels te produceren”, zegt Van der Stoel.

Almer van der Stoel was één van de ondernemers die aanwezig was tijdens het Ecosysteem NH dinner op vrijdag 17 september 2021 in restaurant Dauphine in Amsterdam.

• Meer weten over PIM? Lees hier meer en plan een intake of ga zelf aan de slag met onze online academy.

Previous
Previous

Gedeputeerde Ilse Zaal: “PIM is een ‘loketfunctie’ voor mkb-ondernemers”

Next
Next

PDENH: “Wij helpen bedrijven zich te ontwikkelen, te groeien en hun duurzame ambities te realiseren”