RavenFeed: “Om een ketting te kunnen maken, heb je meerdere schakels nodig”

Ravenfeed haalt Rabobank Innovatie Lening van 150.000 euro op na ondersteuning PIM Noord-Holland

Van vliegen in de lucht naar vliegen in een fabriek: het ondernemersverhaal van piloten Tom van Ravensberg (38) en Koen Volkers (37) begon vorig jaar tijdens de coronapandemie. Hun doel om insectenkweek toegankelijker en duurzamer te maken voor agrariërs sloeg aan, en met hulp van PIM heeft de Rabobank besloten om 150.000 euro te investeren in hun bedrijf RavenFeed.

Tom van Ravensberg (links) en Koen Volkers

De mannen achter RavenFeed: Tom van Ravensberg (links) en Koen Volkers

Tom en Koen werken beiden sinds 2006 als piloot voor de grootste Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Toen Tom tijdens een van zijn intercontinentale vluchten over Brazilië vloog en de grote leegtes waarnam die voor de teelt van soja volledig waren leeggeplukt en platgebrand, bleek dat onbewust de start van RavenFeed. “Je vliegt over het Amazonegebied en je ziet hoe prachtig de aarde is. Maar tegelijk realiseer je je bij het zien van die gigantisch lege oppervlaktes dat we diezelfde aarde wel bewoonbaar moeten houden”, vertelt Tom.

Zijn GFT-bak die vol zat met larven bracht de Haarlemmer uiteindelijk op het idee om iets met de beestjes te doen. De potentie van insecten zou de noodzaak van het verbouwen en importeren van soja enorm kunnen reduceren. Een circulaire ketenaanpak, waarbij RavenFeed duurzame eiwitten aanbiedt aan Nederlandse boeren. “Geen natuur-verwoestende soja uit Brazilië dat met een dieselschip naar Nederland vaart om hier beesten te voederen”, legt Tom uit. “We moeten ons boerenverstand gebruiken: wat niet logisch is, moet je stoppen”, voegt compagnon Koen toe.

Koen, net als Tom piloot en woonachtig in Haarlem, werd door Tom gevraagd om bij hem in het bedrijf te stappen. Ze kenden elkaar uit de ondernemersraad van hun werkgever, waar ze tegelijkertijd inzaten. De beslissing om samen het ondernemersavontuur aan te gaan was snel gemaakt. “We hebben eerder samengewerkt en zijn goed op elkaar ingespeeld. We voelen elkaar goed aan”, zegt Koen. “Tom en ik hebben een ondernemershuwelijk.”

Duurzame proteïnen voor pluimveehouders

RavenFeed wil insectenkweek toegankelijker en duurzamer maken voor agrariërs

Koen en Tom willen met RavenFeed de bestaande diervoeder methodes verduurzamen. Ze bieden een platform om hun ideologie en visie over de eiwittransitie op te schalen naar een praktische en effectieve oplossing voor een probleem dat wereldwijd speelt. RavenFeed wil duurzame eiwitbronnen aanbieden aan boeren. “Maar om dat doel te behalen en het verschil te kunnen maken zijn we afhankelijk van anderen. We moeten het uiteindelijk samen doen. Want om een ketting te kunnen maken, heb je meerdere schakels nodig”, stelt Koen.

Hun aandeel aan de ketting zit onder andere in het kweken van insecten op grote schaal, maar daar zijn investeerders voor nodig. En om die te bereiken bleek voor de twee piloten minder eenvoudig dan het besturen van een Boeing 777. “In het begin schreven we als een kip zonder kop grote investeringsmaatschappijen aan”, zo vertelt Tom, “maar we konden ons verhaal niet goed overbrengen.”

Koen en Tom tijdens het Smart Animal Farming symposium op de Dutch Poultry Expo dit jaar.

De ommekeer kwam toen ze zich aanmelden voor het GO! NH Accelerator programma, waar ze na hun pitch werden uitgekozen als een van de winnende deelnemers van het programma. Zes maanden van intensieve training volgden waarbij hen de verschillende aspecten van het ondernemerschap werd uitgelegd. Het schrijven van een businessplan, sociale mediatraining, en het pitchen van je ondernemersplan: het kwam allemaal aan bod. “Het was totaal nieuw voor ons”, aldus Koen. “Alleen al de vraag, wat wil je nou precies? En hoe leg je dat uit in een pitch van een minuut zonder dat je je idee tekortdoet?

 GO!-NH en PIM NH

Tijdens GO!-NH kregen Tom en Koen contact met Mike Rijkers van PIM. PIM is het investment ready programma van de provincie Noord-Holland en biedt persoonlijke begeleiding van innovatieve bedrijven met het aanscherpen van hun toekomstplannen, bepalen van hun financieringsmix en het voorbereiden op gesprekken met investeerders.

“De toegevoegde waarde van PIM voor ons bedrijf zag je vrijwel direct terug aan zoveel verschillende dingen”, vertelt Tom. “Mike, onze adviseur van PIM heeft ons echt geleerd om steviger op onze benen te staan in de ondernemerswereld.” Ook het grote netwerk van PIM en hun brede kennis van diverse bedrijven en investeerders bleek heel waardevol. “Wat betreft netwerken moesten wij echt van nul beginnen, dat hoef je als piloot helemaal niet te doen”, zegt Koen.

Mike Rijkers, adviseur bij PIM

“Tom en Koen kwamen met het verhaal van RavenFeed bij me, maar hadden nog niet veel ervaring”, zo vertelt Rijkers. “Mijn eerste advies was dan ook om brede kennis en een sterk team om zich heen te verzamelen en dat hebben ze direct opgepakt.” Daarna is hij samen met de ondernemers snel aan de slag gegaan met hun business planning en pitch deck.

“Ik vond het direct een waanzinnig mooi verhaal, maar niemand zal zomaar geloven dat twee piloten de wereld gaan verbeteren”, aldus Rijkers. “Het eerste dat ik tegen ze zei was ‘ga het maar bewijzen’, en dat zijn ze met heel veel passie en focus gaan doen. Ze zijn bijvoorbeeld in gesprek gegaan met Nederlandse boeren om een goed beeld te krijgen hoe zij tegen hun plan aankijken. Die gedrevenheid, die zien we bij PIM graag.”

Na enkele verbeteringen en aanpassingen stond hun verhaal als een huis en heeft Rijkers ze geïntroduceerd bij relevante informele investeerders uit het PIM-netwerk. Hij stelde ze voor aan de Innovatielening van Rabobank die Tom en Koen uitnodigden om hun plannen te pitchen.

Rabobank Innovatielening

Met behulp van PIM lukt het de jonge ondernemers om hun eerste investering binnen te halen. De Rabobank heeft inmiddels 150.000 euro toegezegd aan RavenFeed. “Dat was natuurlijk geweldig nieuws”, zegt Koen enthousiast. Met het bedrag kunnen ze hun insectenfabrieken verder ontwikkelen maar ook de technische aspecten, zoals de constructie van de fabrieken.

Ramon van der Tol, Rabobank Metropool Amsterdam

Ramon van der Tol, accountmanager Food en Agri bij Rabobank Metropool Amsterdam ontmoette de enthousiaste ondernemers de eerste keer bij Koen thuis in Haarlem. “Hun concept was goed uitgedacht en ze hadden al veel aspecten van hun plan uitgewerkt, zoals het afzetkanaal en het kostenplaatje.” Van der Tol introduceerde het initiatief bij het team van ‘Start en Scale up’ bankiers van de Rabobank in de regio. Een team dat onder andere adviseert bij innovaties en helpt bij de aanvraag van de Rabobank Innovatielening. Middels een pitch voor een commissie met mensen van Rabobank en externen wordt de aanvraag dan beoordeeld.

De commissie was uiteindelijk degene die de goedkeuring voor de lening gaf en deze stelde in haar rapport: “De missie van RavenFeed is om een duurzame impact te maken [….] en daarmee spelen ze in op circulaire stromen en korte ketens.” Dit sluit volgens Van der Tol naadloos aan op de sustainable development goals.

“De wereld gaat -en moet- veranderen, daarom zijn we met ondernemers continu in gesprek hoe en waar je kan verduurzamen. Wij zijn niet alleen de financier, maar zetten ook ons netwerk in en koppelen ondernemers aan elkaar en stellen onszelf continu de vraag: Hoe werken we aan ‘Growing a better world together’?

 ‘Wat een boer niet kent, dat eet ie niet’

Als voorbeeld van de rol die de Rabobank speelt -naast het zijn van financier- wat betreft netwerk en koppelen, noemt Van der Tol de agrarische ondernemers. Want, zo zegt hij, ‘wat een boer niet kent, dat eet ie niet’. “Het geeft een boer veel meer vertrouwen als de introductie met andere ondernemers via ons komt, dan dat er ineens twee onbekende jongemannen op zijn erf staan.”

Volgens Rijkers hebben de piloten een droomscenario te pakken. Niet alleen zegde de bank direct de lening toe, het gaat ook om een achtergestelde lening van de bank en dat is volgens hem best uniek. “Deze achtergestelde lening is speciaal bedoeld voor het financieren van risicovolle innovaties die nog in de beginfase zitten. Met als bijkomend voordeel dat je deze lening pas als laatst hoeft terug te betalen, aldus de PIM-adviseur. Van der Tol bevestigt dat: “Op het moment dat het misgaat, staan wij niet vooraan in de rij om ons geld op te eisen. Op die manier hebben ze meer speelruimte.”

Volgens Van der Tol zullen in de toekomst meer mensen insecten eten.

Ook wat betreft verder ontwikkelen en toekomstvisie ziet Van der Tol veel potentie. “De insecten zullen nu alleen worden gebruikt voor het voederen van dieren, maar in ons voedingssysteem staan we aan de vooravond van een eiwittransitie en zullen naar verwachting ook mensen meer insecten gaan eten. RavenFeed zou met hun farmsysteem hierop kunnen inspelen, concludeert hij.

Belangrijke stimulans

Waar RavenFeed de anderhalve ton voor gaat gebruiken, hebben Koen en Tom al uitgedacht. “We hebben veel tekeningen, maar het moet nog wel worden gebouwd”, legt Tom uit. Uiteindelijk hebben de twee ondernemers meer geld nodig. Maar de toezegging van de Rabobank is een belangrijke stimulans voor Tom en Koen. “Onze allereerste fabriek kunnen we nu bouwen!”

• Meer weten over PIM? Lees hier meer en plan een intake of ga zelf aan de slag met onze online academy.

Previous
Previous

Rabobank en PIM blikken terug - en vooruit: “We hopen nog veel meer innovatieve MKB-ers te helpen”

Next
Next

Makers Unite: “Ons financieel model gemaakt samen met PIM heeft nu al succes opgeleverd”